Стартира третото издание на фестивала за дигитални изкуства

  2011-09-02
За трета поредна година Националната художествена академия дава поле за изява на артисти в сферата на дигиталните изкуства от целия свят. DA Fest е международен фестивал, организиран от Националната художествена академия в София, който среща българската публика с нови тенденции и важни постижения в сферата на дигиталните изкуства – дигитално видео, интерактивен пърформанс и инсталация, нет арт, саунд арт и др.

Третото издание на фестивала ще се проведе от 12 до 16 септември 2011г. в различни локации от централните сгради на Художествената академия на ул. Шипка 1 и ще представи отново съвременни артистични изследвания, технологии и практики в дигиталните изкуства в богата петдневна програма, включваща изложба, пърформанси, филмови прожекции, презентации и
уъркшопи.

Официалното откриване на фестивала ще се състои на 12 септември в 18 часа в галерия  Академия“, където домакините ще приветстват всички гости и ще поставят началото на фестивала с концерт-пърформанс на група Cleaning Women от Финландия и с пърформанс на Венелин Шурелов (България). На същия ден ще бъде открита и изложба, която ще представи работи на световно известните артисти Арно Фабре (Франция), Андреас Муксел (Австрия), Анди Грейдън (Съединените щати/Германия), Габи Шилих (Германия), Ника Облак и Прилоз (Словения), а така също и работи на студенти от Националната художествена академия. Сред акцентите в програмата от пърформанси са вълнуващите музикални и танцови изпълнения на Ханс Тамен (САЩ) и Жени Аргириу (Гърция).  

В рамките на DA Fest 2011 аудиторията ще има възможност да се запознае с изкуството на някои от най-добрите артисти в областта на дигиталното изкуство в световен план. Участниците в предстоящото фестивала издание са над 40, идващи от 7 държави. Филмовата програма на фестивала тази година обръща внимание на студентските продукции. В нея са включени творби на 32 автори от 11 държави.

Фестивалът за дигитални изкуства DA Fest вече се наложи като център на младежкия живот в София. В него младите хора имат възможност да участват както в уъркшопите, така и в самата фестивална програма - филмова програма и отделни пърформанси, а също така могат да бъдат част и от организацията като доброволци. 
Back

Др. Може би скъпа
Намираме се в лабораторията на Др. Може би скъпа, когато тя започва да изнася лекция върху предизвикателната тема за процеса на вземане на решения. По време на лекцията Др. Скъпа се сблъсква с противоречащи си мнения от научно и друго естество. Нуждата й да по... more