Мan еx Machina
Мan еx Machina

12.09.2011, 19:00
Галерия Академия

Мan еx Machina е камерно театрално представление, комбинация между инсталация, пърформанс и лекция. Занимава се с взаимоотношенията между човек и технологии, които провокират създаването на различни хибридни същества. Тези свръхестествени, зрелищни същества маркират границите между човешко и технологично, родено и направено, факт и фикция.
Такъв е протагонистът в представлението - сложен еклектичен обект, включващ нови технологии и стари механизми, тялото на артиста и софистицирана електроника.
Какви са фантазиите на един киборг, как технологичното реализира човешките копнежи, как човек се самоизгражда и саморазрушава във фантазното пространство на технологичното?
Човекът от машината (Man ex Machina), така както Deus ex Machina в древногръцкия театър е подходящата фигура способна да даде отговор на тези въпроси.
Man ex Machina е своеобразен субект, изграден върху метафората човек – псевдочовек, разгледан през социализирането и театрализирането на мотива за човешкия двойник.

Екип
Идея, текст, протагонист, сценография - Венелин Шурелов
Музикална среда - Сибин Василев
3D аниматор - Йосиф Божилов
Видео монтаж - Мартин Пенев, Венелин Шурелов
Изработка декор и реквизит - Борислав Тонев (Бъки), Венелин Шурелов
Глас – Венелин Шурелов, Елена Кабасакалова

Специални благодарности на Елица Георгиева, Боян Иванов, Таня Соколова, Румяна Димитрова, Николай Йорданов

Проектът се реализира с подкрепата на Министерство на Културата
Проектът е част от кандидатурата на Варна за европейска столица на културата през 2019 г. и се подкрепя от Програмата за творчески проекти на Община Варна.

Back